Close sub menu
Toegevoegde Waarde

Toegevoegde Waarde

In Toegevoegde Waarde gaat journalist Anna Dijkman op zoek naar de verhalen achter de economie. Samen met economen onderzoekt ze de wereld van goud, groei, geld en schuld.

Lees meer
23 september 25 min

Toegevoegde Waarde: Moeten we de economie laten stoppen met groeien?

In deze aflevering van Toegevoegde Waarde gaan we het hebben over economische groei. Het lijkt soms wel een nationale obsessie, maar is dat wel gezond? Moet de economie altijd blijven groeien of schaden we daarmee onnodig onze planeet? En wat gebeurt er eigenlijk als we het over een andere boeg gooien? Om dat uit te zoeken, spreken we met Bas Jacobs, econoom en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij legt uit wat economische groei precies is en waarom het bruto binnenlands product (BBP) niet per se gelijk staat aan de welvaart in een land. Ook hoor je van Jacobs wat er gebeurt als de economie stopt met groeien. Met Econoom Paul Schenderling praten we over postgroei. Aanhangers van die beweging stellen dat eeuwige economische groei niet realistisch is. Ze willen dat er een verschuiving plaatsvindt van een focus op kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei. Schenderling vertelt waarom hij denkt dat postgroei niet alleen beter is voor de planeet, maar ook voor de mens.

Luister & lees meer
14 september 27 min

Waarom streven we naar 2% inflatie?

In deze aflevering van Toegevoegde Waarde duiken we in de wereld van inflatie en het monetaire beleid. Want waarom streven we naar 2% inflatie, en niet naar 0% of juist 4%? En hoe meten we dat eigenlijk? Om dat uit te zoeken, spreken we met hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor Statistiek. Hij legt uit hoe het 'inflatiemandje' van het CBS wordt samengesteld en wat er de afgelopen jaren zoal is veranderd bij het meten van de inflatie.  Ook hoor je Bert Colijn, macro-econoom en ECB-watcher bij de ING. Hij vertelt hoe (hyper)inflatie ontstaat, wat er gebeurt als er sprake is van deflatie én waar het streven naar 2% inflatie nu precies vandaan komt. Kleine spoiler: het heeft iets te maken met een Nieuw-Zeelandse kiwikweker.

Luister & lees meer