Interpol heeft donderdag generaal Ahmed Naser al-Raisi uit de Verenigde Arabische Emiraten gekozen tot voorzitter van de internationale politieorganisatie. De benoeming van de generaal heeft internationaal tot forse kritiek geleid.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Raisi ervan in zijn land betrokken te zijn geweest bij martelingen van gevangenen of daar niet tegen opgetreden te hebben, zo bericht onder meer persbureau Reuters.
Hoewel het gaat om een parttime-functie en de voorzitter vooral een ceremoniële rol heeft, heeft het voorzitterschap van Interpol wel aanzien. Zo moet de voorzitter de jaarlijkse Algemene Vergadering voorzitten en vertegenwoordigt hij het uitvoerend comité van Interpol. Het hoofdkantoor van Interpol, waarvan 195 lidstaten lid zijn, staat in Lyon.
Ministers en politiechefs
De Algemene Vergadering van de organisatie wordt bijgewoond door politiechefs en ministers uit veel landen. De lidstaten van Interpol werken samen op het gebied van de bestrijding van (grensoverschrijdende) criminaliteit en wisselen informatie uit. De Duitser Jürgen Stock is secretaris-generaal van Interpol en is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Stock zei eerder deze week dat Interpol niet aan politiek doet en dat de lidstaten over Raisi's rol beslissen.
Human Rights Watch en het Centrum voor Mensenrechten in de Golfstaten (Gulf Centre voor Human Rights) zeggen dat het departement waaraan Raisi leiding geeft aantijgingen over martelingen door veiligheidstroepen in de Verenigde Arabische Emiraten niet heeft onderzocht. Voor genoemde organisaties het bewijs dat Interpol het thema van de mensenrechten niet serieus neemt. Het ministerie van buitenlandse zaken van de Emiraten, waaronder Dubai en Abu Dhabi vallen, verdedigt Raisi.
Volgens Human Rights zitten honderden activisten, academici en advocaten langdurig vast in gevangenissen in de Emiraten, vaak na oneerlijke processen of valse beschuldigingen. Ook meerdere landen hebben kritiek op Ahmed Naser al-Raisi vanwege schendingen van mensenrechten.