
De Spaanse premier Pedro Sánchez zal volgende week tijdens een staatsbezoek aan China besprekingen voeren met president Xi Jinping om te zien op welke manier een einde kan worden gemaakt aan de oorlog in Oekraïne. Dat heeft Sánchez donderdag gezegd tegenover verslaggevers in Brussel waar hij een top bijwoont van Europese regeringsleiders.
'We zullen ook praten over Oekraïne, met de garantie van een stabiele en duurzame vrede als belangrijkste onderwerp', zei Sánchez die sinds 2018 premier is van Spanje. Het is voor het eerst sinds de G20-top op het Indonesische Bali van medio november vorig jaar dat een westerse regeringsleider Xi ontmoet.
Madrid kondigde woensdagavond aan dat Sánchez volgende week naar China afreist. Sánchez' staatsbezoek volgt op een formele uitnodiging van Xi die al met Sánchez op Bali had gesproken. In Peking ontmoet Sánchez ook premier Li Qiang en voorzitter Zhao Leji van het Nationale Volkscongres.
Xi sloot woensdag een driedaagse staatsbezoek aan Rusland af. China probeert zich op te werpen als bemiddelaar in de Oekraïneoorlog. Vorige week presenteerde Peking een twaalfpuntenplan om tot een algeheel staakt-het-vuren in Oekraïne te komen. 'Het is belangrijk om uit eerste hand zijn standpunt over de vrede in Oekraïne te kennen, en hem ook te vertellen dat de Oekraïners zelf de voorwaarden zullen stellen voor het begin van deze vrede', zei Sánchez.
Scepsis
Het Chinese initiatief stuit in het Westen op scepsis, ook al benadrukte Xi in Moskou in bijzijn van de Russische president Vladimir Poetin dat China 'onpartijdig' is in het conflict. Washington heeft het Chinese plan afgedaan als 'propaganda'. Navo-topman Jens Stoltenberg waarschuwde dinsdag nog dat China en Rusland, ook op militair gebied, naar elkaar toe groeien.
Navo-lidstaat Spanje, dat zich in de Oekraïneoorlog achter de Verenigde Staten schaart, neemt in juli het Europese voorzitterschap van Zweden over.
Ontmoetingen op Bali
Het niet de eerste keer sinds de Russische invasie van Oekraïne dat een Europese regeringsleider met Xi spreekt. Op 3 november bracht bondskanselier Olaf Scholz, met in zijn kielzog vertegenwoordigers uit het Duitse bedrijfsleven, een bliksembezoek aan Peking. Dat kwam hem in eigen land en daarbuiten op kritiek te staan. Scholz' bezoek volgde vlak na het congres van de Chinese communistische partij en tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne. Peking heeft die nooit veroordeeld.
Nog geen twee weken later, tijdens de G20-top op Bali, hielden ook de Franse president Emmanuel Macron, minister-president Mark Rutte en EU-voorzitter Charles Michel afzonderlijke besprekingen met Xi. Ook de Amerikaanse president Joe Biden sprak toen met de Chinese leider. Een voorgenomen ontmoeting tussen Xi en de Britse premier Rishi Sunak op Bali werd afgezegd, nadat laatstgenoemde China had omschreven als een 'systematische uitdaging'.