
De parlementaire enquête naar alles wat er gebeurd is rond de coronacrisis zal bijna drie jaar duren. Dat meldt de voorbereidende commissie aan voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer.
Met 34 maanden gaat de enquête langer duren dan de coronacrisis zelf. In maart 2020 werd de eerste lockdown afgekondigd en begin 2022 werd de laatste afgebouwd. Bergkamp noemt het onderzoeksvoorstel in een brief aan de Kamer 'omvangrijk'.
De enquête staat los van een onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet naar de coronatijd. Twee van de drie rapporten zijn verschenen, het derde nog niet. Bergkamp acht het mogelijk dat de onderzoeksopdracht wordt aangepast naar aanleiding van dat laatste rapport.
Beter voorbereid
Het doel van de enquête is te 'leren van de ervaringen uit deze crisis en om beter voorbereid te zijn op een eventuele volgende gezondheidscrisis', aldus de onderzoekscommissie. Gekeken wordt onder meer naar de besluitvorming rond de crisisbestrijding, de afwegingen tussen volksgezondheid en burgerrechten, de rol van adviseurs en de communicatie. En dat alles voor de verschillende maatregelen die genomen zijn, zoals de lockdowns en de vaccinatiecampagne.
De Tweede Kamer sprak in november 2021 de wens uit voor een parlementaire enquête naar de coronacrisis. Het is het zwaarste onderzoeksmiddel van de Kamer. Getuigen zijn verplicht om te komen en moeten onder ede de vragen beantwoorden. De laatste enquête is dit jaar afgerond en ging over de aardgaswinning in Groningen.
Toeslagenaffaire
Er loopt nog een enquête, namelijk naar de toeslagenaffaire. Eerder was er al een parlementair onderzoek over, dat resulteerde in het rapport Ongekend onrecht, en kort daarop de val van het kabinet-Rutte III. Deze enquêtecommissie doet nu al voorbereidend werk. De openbare verhoren lopen vanaf volgende maand tot oktober. In totaal duurt de enquête naar de toeslagen twee jaar.