Meest gelezen

12 reacties

Zo hoort het in de democratische rechtsstaat! Ook als de overheid partij is dient dit principe heilig te zijn. Of het bevalt of niet de overheid heeft zich naar dit principe te gedragen. Dijsselbloem dient een strafcursus "De rol van de overheid in de democratische rechtsstaat" te volgen.

Dhr. Bosman

Voor Peter Wakkie zijn afspraken heilig. Alleen als het Wakkie zo uitkomt; anderen kunnen wat hem betreft op een houtje bijten. Zo lusten we er nog wel een paar.

Mevr. Vandijk

Op de genoemde successen valt wel wat af te dingen.
KPN werd dankzij deze man niet overgenomen. Dat 'gevecht' was gewonnen, maar vervolgens is de koers niet eens in de buurt geweest van de toen aangeboden koop prijs. Oftewel: de dik betaalde bestuurders hebben gewonnen, maar de rest (bijv de aandeelhouders) in ieder geval niet.

Dag mevrouw vandijk,

Wilt u uw wijsheid betreffende Mr. Wakkie met wat feiten onderbouwen , ik herken hem namelijk niet in het door u gesuggereerde beeld.

Dank voor uw nadere toelichting.

Dhr. Dalmijn

Wat veel ernstiger is, is dat Dhr. Wakkie Dhr. Dijsselbloem beticht van liegen en dat Dhr. Dijsselbloem zonder enig debat kan blijven zitten. Een advocaat als Dhr. Wakkie maakt een dergelijke aantijging niet zomaar.

Interessanter is het waarom de kamer niet geïnteresseerd is in de integriteit van Dhr. Dijsselbloem. Je kunt natuurlijk gissen naar de motieven (heeft hij een te belangrijke functie binnen Europa?), maar wanneer op het hoogste niveau je woord geen waarde meer heeft, geeft het geen pas als politiek 'normen en waarden' te prediken.

Wie pakt dit op?

Dhr. Enthousiast

Denk dat Wakkie en Dijsselbloem elkaar een beetje verkeerd begrepen hebben. Formeel heeft Dijsselbloem niet zoveel te vertellen binnen de bank, hij kan de RvB niet verbieden de salarissen te verhogen (anders dan bij wet uiteraard), dus wat dat betreft zal hij de beslissing van de bank verdedigen in de Kamer.

De RvB en RvC kunnen zich echter niet verschuilen achter de minister, ze zullen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, daar zal Dijsselbloem hen niet in helpen.

Dhr. Zwakenberg

De minister heeft woord gehouden en de verhoging in juridische zin verdedigd. Het was niet 'zijn' wet, maar deze bond hem wel. Moreel heeft de minister de verhoging echter niet verdedigd, wat ook niet expliciet afgesproken was. Daarvoor zou de minister zijn ziel aan de duivel hebben moeten verkopen en zo kennen we de minister: dat doet hij (terecht) niet. Sterker nog, de minister heeft tot tweemaal toe zijn morele ongenoegen aangegeven. De goede luisteraar heeft aan een half woord genoeg, vooral politici/ex politici onder elkaar. Mar blijkbaar zaten deuren potdicht en verwachtte AAB een full monty vrijpartij maar kreeg het slechts een kusje. Dat is ons allemaal wel eens overkomen..

Edgar Zeijlemaker

Tja, wanneer je maatschappelijke antenne ontbreekt , val je terug op wat je je nog herinnert vanuit je ivoren toren.

En wanneer er dan tegelijkertijd onder je ogen / verantwoordelijkheid als toezichthouder , allerlei compliance issues oppoppen die je niet gezien hebt ( maar wel had kunnen / moeten zien ) , is zo'n " suicide' interview met NRC , een charmante uitweg.
" Life is a bitch.... "

Marius Bosch

Ach het is niet zo bijzonder dat iemand terugslaat om zijn besluit van toen te rechtvaardigen. Dan wordt de discussie verlegd.
Het gaat om bovenmatige beloningen waarbij het vanzelfsprekend is dat Wakkie die beloningen, die hij blijkbaar zelf al jaren normaal vindt en niet om de "integriteit" van deze advocaat. Blijkbaar zat Wakkie in een veranderende tijd met zijn niet veranderde inzichten op de verkeerde plaats. Dat heeft hij gelukkig ingeIen. Dat hij dan een beetje terugslaat hoort bij de eigenschap van een advocaat. Moeten we niet zo serieus nemen. Ernstiger is Dat het bestuur van de bank zo hoog beloond wordt en niet eens in staat is het bedrijf zo te runnen dat integriteit niet ter discussie komt (Dubai en Poetin) klopt niet. Waar zijn deze "top" mensen dan wel op af te rekenen?

Dhr. Hoogendoorn

Wakkie is in 2007 blijven hangen, uitstekend dat hij weggaat. Nu de rest van de ABN Top vervangen.

Waarom menen de heeren zo veel te moeten verdienen? Verantwoording dragen, daar gaat het dan vrijwel altijd over. Dan gaat het vooral over zaken die men niet goed onder controle heeft, en vaak niet eens begrijpt. Welke bankbestuurder kan uitleggen hoe een renteswap in elkaar steekt? Het is een vergoeding voor onkunde; een betere bestuurder is niet duurder!

Dhr. Olij

Wakkie steekt qua kwaliteit en integriteit met kop en schouders uit boven de muffe en oneerlijke politieke leemlaag in Den Haag en de AAB.

Iedereen die wel eens met hem gewerkt heeft (zoals ik in het verleden) weet dat de man brandschoon en bloedeerlijk is. Echt one of a kind, voor de duvel niet bang.

Wakkie weet dat principes geld kosten en is altijd bereid daar pijn voor te lijden. Dijsselbloem is hier de oneerlijke draaikont, en Zalm overleeft in de echte markt nog geen dag dus die mag in zn handjes knijpen dat de bank nog een tijdje van de Staat blijft.

Sam van Soest

@ mevr Hoeven : ik denk ook niet dat iemand betwijfeld of Dhr wakkie eerlijk en integer is. Dat is op voorhand een conditio sine qua non voor een functie als RvC lid op dit nivo
Ik denk dat Dhr Wakkie veeleer een beetje wereldvreemd is en door het leven gaat zonder een goed stel ontwikkelde maatschappelijke voelhorens en teveel een " blast from the past " was.

Wanneer integriteit en compliance een aangeboren kwalitiet is , en die heeft dhr Wakkie mi zeker , is het natuurlijk des te pijnlijker wanneer onder je ogen als toezichthouder allerlei zaken volstrekt scheef lijken te zijn gegaan.

Vandaar mi de vlucht naar voren via een " suicide" interview in de NRC en het daaropvolgende vertrek van Dhr Wakkie Een soort van aftocht in eer.

Maar of hij daar ABNAMRO en haar aandeelhouder , voor wiens belangen hij toch immers commissaris is, daar een dienst mee bewezen heeft, is sterk de vraag.

Om over een onbenullig zaak als deze salarisverhoging zo'n issue te maken, met deze gevolgen kwa waardeontwikkeling voor de Staat ( en dus voor u en voor mij ) , is iets wat zowel de RvB , de RvC van ABNAMRO als ook de Minister en zijn adviseurs zich zouden moeten afvragen.
Gevangen tussen angst en hebzucht, lijkt het.

Mi ligt het echte issue echter ergens anders nl de compliance issues vanuit het Dubai dossier en de energiehandel, zoals vervat in de briefwisseling met DNB . Dat is potentieel echt vuurwerk waarbij grote claims vanuit de Amerikaanse autoriteiten te verwachten zijn

De rest is klein bier en een zaak van gekwetste ego's van de top van AA , de commissarissen , de minister en zijn adviseurs. En dat die ego's groot zijn , hebben we kunnen zien in het onhandige optreden van Dhr Wakkie in de NRC en de Raad van bestuur van AA in de andere publicaties.
Nivo kleuterklas derhalve.

Marius Bosch

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.