Huisartsen zitten met de handen in het haar om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen. Door inhaalzorg en een alsmaar stijgende zorgvraag is het er drukker dan ooit, terwijl gaten in het rooster zeer moeilijk te vullen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is uitgevoerd.
Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, zo blijkt uit het LHV-onderzoek. ‘Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen. We moeten deze negatieve spiraal doorbreken, als we de huisartsenzorg toegankelijk willen houden’, reageert LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld op de uitkomsten van het onderzoek.
Onderzoeksbureau Newcom heeft het onderzoek in augustus uitgevoerd. Ruim 1100 huisartsen (leden van de LHV) hebben de vragenlijst ingevuld.
Veel huisartsen lopen op hun tandvlees. De huisarts staat met zijn team aan de basis van de gezondheidszorg en de LHV zegt politiek en samenwerkingspartners op te roepen de huisarts te helpen die basis te bewaken. Bij het omvangrijke takenpakket van huisartsen passen dan ook geen extra of nieuwe taken.
Vanwege de continuïteit van huisartsenzorg kunnen huisartsen géén rol meer spelen in 'nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes’, zoals met de covid-vaccinaties het geval was. ‘Dat kunnen we met een gerust hart aan de GGD overlaten’, aldus Van ’t Veld. De stijgende zorgvraag en de bijdrage van huisartsen aan de covid-vaccinaties heeft enorm veel gevraagd van de huisartsen en hun team, blijkt uit het onderzoek.