De Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet om alle mensen onder de 60 jaar een extra dosis coronavaccin toe te dienen, in volgorde van oud naar jong.
Deze zogeheten booster moet de bescherming van de eerste prik of prikken, die langzaam terugloopt, een impuls geven. De raad wil het simpel houden: iedereen krijgt ongeacht het initiële vaccin dezelfde boosters (Pfizer of Moderna).
Mensen met een aandoening krijgen geen voorrang. Dat zou alleen nodig zijn bij problemen met de afweer, maar die mensen zitten al bij de eerste boostergroep.
Het demissionaire kabinet had al besloten dat naast ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel ook alle andere volwassenen in aanmerking komen voor een prik. Die drie groepen moeten wel eerst geprikt worden, benadrukt de Gezondheidsraad.
Daarna moet geen onderscheid gemaakt worden tussen mensen die Pfizer of Moderna hebben gekregen en degenen die met Janssen of AstraZeneca zijn ingeënt. Van die laatste twee vaccins was al duidelijk dat ze iets minder beschermden dan de eerste twee, maar het verschil is niet groot genoeg om een complexe opzet van de boostercampagne te rechtvaardigen, schrijft de raad.
Laat op gang
De Nederlandse bijprikcampagne is in vergelijking met omringende landen laat begonnen, en komt daarnaast traag op gang. In België is het effect van de boosters al duidelijk. Na een miljoen herhaalinjecties neemt het aantal infecties in verpleegtehuizen sinds twee weken sterk af, terwijl het coronavirus zich onder de rest van de bevolking rap blijft verspreiden.
Aanvankelijk zouden de eerste Nederlandse boosters pas in december worden gezet. Dat is onder grote publieke druk naar voren gehaald, maar het tempo ligt laag en er waren de nodige opstartproblemen. Zo bleef een grote hoeveelheid papieren uitnodigingen hangen in de postverwerking.
Prik voor kinderen
De Gezondheidsraad broedt ook al op een advies over vaccinatie van jonge kinderen. Op 26 oktober vroeg demissionair zorgminister Hugo de Jonge of kinderen onder de 12 met medisch risico ook geprikt zouden moeten worden. Drie dagen daarna keurde de Amerikaanse toezichthouder FDA het Pfizer-vaccin goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.
Donderdag is de Europese tegenhanger EMA tot hetzelfde besluit gekomen. Jonge kinderen zouden aan een kleinere dosis genoeg hebben voor een bescherming tegen covid-19 van zo'n 90%. De bijwerkingen zijn dezelfde als voor 12-plussers, en de voordelen wegen op tegen de risico's, oordeelt de EMA. Het EMA-advies is belangrijke inbreng voor de Gezondheidsraad.