In het kort
- Bergman Clinics mag Mauritskliniek niet overnemen van toezichthouder ACM.
- Volgens ACM zou de positie van Bergman Clinics tegenover verzekerden dan te sterk worden.
- Bergman Clinics groeide de laatste jaren al sterk, onder meer door fusies en overnames van andere behandelcentra.
Bergman Clinics, met afstand de grootste keten van privéklinieken van Nederland, mag Mauritskliniek niet overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na grondig onderzoek besloten. De toezichthouder concludeert dat Bergman Clinics al een zeer sterke positie heeft tegenover de zorgverzekeraars. Die positie zou door deze overname nog sterker worden. Dat kan leiden tot verdere prijsstijgingen, aldus de toezichthouder.
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, laat weten dat zelfstandig groeien altijd mogelijk is. ‘Maar aan een groeistrategie van ‘kralen rijgen’, waarbij een zeer sterke partij andere kleinere zorgaanbieders overneemt, zit een grens omdat hierdoor prijzen verder kunnen stijgen. 'Door deze overname te verbieden, dragen we bij aan de maatschappelijke opgave om goede en innovatieve zorg betaalbaar te houden.’
Zelfstandige behandelcentra
Bergman Clinics en Mauritskliniek zijn zelfstandige behandelcentra (zbc’s), die planbare medisch-specialistische zorg leveren. Bergman Clinics biedt vooral oogheelkunde, orthopedie en dermatologie. Bergman Clinics is verreweg de grootste en meest bekende zbc-keten van Nederland, met meer dan 40 locaties verspreid over het land.
Zij is sinds het voorjaar in handen van de Zweedse private-equitybelegger Triton en heeft ook vestigingen in Scandinavië en Duitsland. Mauritskliniek heeft vijf locaties in Nederland, waaronder in Amsterdam, Nijmegen, Den Haag en Utrecht, en biedt vooral dermatologische zorg.
Landelijk dekkend netwerk
Bergman Clinics groeide de laatste jaren sterk, op eigen kracht maar ook door fusies en overnames zoals met NLHealthcare. Bergman Clinics heeft nu een groot landelijk dekkend netwerk aan klinieken. Andere zbc’s zijn vele malen kleiner, hebben geen landelijke dekking of zijn aanzienlijk minder bekend. Zorgverzekeraars die voor hun verzekerden zorg inkopen, kunnen niet meer om Bergman Clinics heen. Zorgverzekeraars hebben ook zorgen geuit over de overname van Mauritskliniek, alddus de ACM.
Positie ten opzichte van zorgverzekeraars
De prijs van de door Bergman Clinics geleverde zorg is de afgelopen jaren sterker gestegen dan die van andere zbc’s en ziekenhuizen die dezelfde soort zorg bieden, concludeert de toezichthouder, die naar eigen zeggen een diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de prijsontwikkeling van Bergman Clinics na de fusie met NL Healthcare Clinics, drie jaar geleden. Ook dat wijst op een zeer sterke onderhandelingspositie waardoor zorgverzekeraars meer moeten betalen voor de geleverde zorg.
Investeerders
Naast het belang van 70% van de Zweeds-Duitse investeringsmaatschappij Triton, heeft Bergman Clinics nog twee andere aandeelhouders. De oprichtersfamilie Malenstein en investeringsmaatschappij NPM Capital zijn na de deal aan boord gebleven en hebben een deel van hun investering verzilverd. Het belang van de familie is als gevolg van de overname gedaald van 60% naar 20%, en NPM is van 40% naar 10% gegaan.
Verdere expansie
Naar verluidt heeft Triton vele honderden miljoenen euro’s betaald voor Bergman Clinics. Persbureau Bloomberg repte eerder dit jaar zelfs van een mogelijke overnameprijs van €1 mrd. Topman Hans van der Heijden zei in een interview met het FD in het voorjaar dat Bergman Clinics met de komst van Triton verder wilde groeien, onder meer in Nederland, Scandinavië en Duitsland. Verdere expansie zou op vier manieren mogelijk zijn: via overnames van klinieken, het openen van nieuwe vestigingen, het aantrekken van (groepen) medisch specialisten en het toevoegen van nieuwe activiteiten.
Begin deze maand maakte Bergman overigens bekend dat Van der Heijden volgende week als topman vertrekt, zonder details te verschaffen over de reden van zijn terugtreden.