In het kort
- Minder dan 5% laat zich bij de keuze voor een zorgverzekering leiden door het aanbod van preventieve zorg.
- Preventie is juist een belangrijk speerpunt bij het beheersen van de zorgkosten.
- Prijs (53%), dekking (32%) en vrije keuze van zorgaanbieders (15%) geven vaak de doorslag.
Nederlanders kijken bij hun keuze voor een zorgverzekering nauwelijks naar het aanbod van preventieve zorg. Minder dan 5% baseert die beslissing op bijvoorbeeld de vergoeding van hulp bij stoppen met roken, en op zaken als gezondheidsprogramma's.
Slechts 15% van de verzekerden vindt het belangrijk om goed gedrag ter voorkoming van zorggebruik te voorkomen, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Preventie is een belangrijk speerpunt van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid bij het beheersen van de zorgkosten. Het idee is dat met relatief goedkope, tijdige interventies veel duurdere zorg later voorkomen kan worden.
In 2018 sloten ruim zeventig maatschappelijke organisaties daar een nationaal preventieakkoord over. Centraal stond het bestrijden van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het coalitieakkoord van de huidige regering onderschrijft die doelstellingen, en verbreedt de preventieplannen verder met aandacht voor mentale weerbaarheid. Sport en bewegen moeten gestimuleerd worden, en een suikertaks moet gebruik van ongezond eten en drinken terugdringen.
Zorgverzekeraars die werk maken van preventie worden daarvoor dus niet beloond met een toestroom van klanten. En door de manier waarop Nederland de zorg financiert, komt het uitgespaarde geld vaak niet terecht bij de partij die erin investeerde. Menzis, de top 4-partij die zich het meest op het onderwerp profileert, heeft het marktaandeel licht zien dalen de afgelopen jaren. In een afscheidsinterview stelde voormalig Menzis-topman Ruben Wenselaar onlangs nog dat verzekerden vooral uit zijn op de laagst mogelijke premie.
Prijs prevaleert
De bevindingen van het ACM-rapport bevestigen dat. 53% van de respondenten kiest zijn zorgverzekering op basis van prijs. Ook dekking (32%) en vrije keuze van zorgaanbieders (15%) zijn belangrijke overwegingen.
De mededingingswaakhond merkt op dat de rol van vergelijkingssites steeds belangrijker wordt. Ook die kijken vooral naar de prijs. 'Wanneer vergelijkingssites preventieve zorg een meer prominente plaats geven, kan dit de waardering voor preventieve zorg door verzekerden stimuleren', schrijft de ACM.
In het overstapseizoen 2021-2022 wisselden 1,2 miljoen Nederlanders (6,7%) van zorgverzekeraar, meldde dataverzamelaar Vektis al eerder. Dat percentage is al jaren vrij stabiel. Onderzoeksinstelling Nivel merkte in maart op dat verzekerden op zoek naar informatie over polissen vaak aanlopen tegen ingewikkelde en abstracte formuleringen, jargon en inconsistente terminologie.