Onder dreiging van nieuwe stakingen door het hele land heeft de ziekenhuiskoepel NVZ maandagavond een nieuw cao-akkoord gesloten met de vakbonden. Zo'n 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra ontvangen volgens de afspraken over twee jaar tussen de 12% en 20% extra loon. Vier vakbonden dreigden vorige week nog met werkonderbrekingen vanaf half april, maar die zijn met dit akkoord van de baan.
De loonafspraken houden in dat medewerkers er in twee jaar minimaal €400 bruto per maand op vooruitgaan. Ze ontvangen met terugwerkende kracht 5% meer per februari, en eind 2023 nog eens 5%. In de zomer van 2024 krijgen de lagere loonschalen er 5% bij, terwijl de hogere een plus van 'slechts' 2% tegemoetzien. De reiskostenvergoeding verdubbelt van 8 eurocent tot 16 eurocent per kilometer.
FNV-bestuurder Elise Martijn spreekt van een 'fatsoenlijk bod', dat 'recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen'. Er was onder haar achterban dusdanig veel onvrede over de werkdruk en lage lonen dat personeel van maar liefst 64 ziekenhuizen in maart het werk neerlegde. In een ongebruikelijke stap pleitte ABN Amro er bij de ziekenhuizen voor de looneisen in te willigen. Volgens de bank bleef de ziekenhuissector te ver achter bij andere sectoren. Dit leidde mede tot een uittocht van personeel.
In het rood
De NVZ pareerde nog dat het toegeven aan de looneis van 10% er in één keer toe zou leiden dat praktisch alle ziekenhuizen in de rode cijfers zouden belanden. Een rapport van accountantskantoor KPMG bevestigde die stelling, en rekende voor dat de aanvankelijke vakbondseisen met aftrek van de overheidsbijdrage zouden zorgen voor een kostenpost van €800 mln. De bonden hebben de oorspronkelijke eis wat verlaagd.
Het feit dat het personeel niet in één klap de geëiste 10% heeft gekregen en het moet doen met 5% voor het grootste deel van 2023, zal nog wel discussie opleveren. Een werkgeversbron die niet bij naam genoemd wil worden, benadrukt tegenover het FD dat de inflatie met name lagere en modale inkomens raakt, aangezien die een groter percentage van hun inkomen aan energie en boodschappen moeten uitgeven. 'Dit is effectief 5% en dat is voor veel mensen gewoon echt te weinig'.
De bonden benadrukten al tijdens de onderhandelingen dat het imago van het vak dringend meer glans moet krijgen. FNV verwees naar het aantal verpleegkundestudenten dat vorig jaar terugliep met bijna een vijfde, en noemde die trend 'een maatschappelijk drama'. De NVZ stelde die zorgen wel te begrijpen, maar sprak van een spagaat. Het kabinet zou volgens de koepel 'doof' zijn voor de kloof met andere sectoren.