Even was er twijfel op de redactievloer. 'Zit onze lezer wel te wachten op een analyse van de jaarrekening van André Rieu?', vroeg een redacteur zich hardop af. Vioolconcerten zijn nu eenmaal geen core business van Het Financieele Dagblad. De lezer bleek meer dan geïnteresseerd.
Limburgse violist André Rieu proost op zijn succes.Foto: David Jar /Hollandse Hoogte / Abaca Press
De Bartjens over het inkomen van de bekende Limburgse violist werd dit jaar op afstand het best gelezen artikel binnen de rubriek. Op zeer ruime afstand gevolgd door een Bartjens over duurzame supermarktketen Marqt. Verder zijn het vooral sommetjes over het nieuwe stadion van Feyenoord die lezers trekken.
Bartjens is al jarenlang hét vaste ijkpunt van het FD. In de rubriek laat een FD-redacteur met behulp van een eenvoudige rekensom zien hoe een bedrijf ervoor staat. Zo lieten we zien dat investeerders fors verdiend hebben aan Marqt, terwijl de duurzame supermarktketen zelf elk jaar opnieuw verlies leed. Ook constateerden we dat het Belgische Mediahuis de Telegraaf voor een zeer scherpe prijs wist binnen te halen.
De rubriek dankt zijn naam aan rekenmeester Willem Bartjens (1569-1638). De leraar werd bekend vanwege het rekenboek 'De Cijfferinghe', dat in 1604 werd uitgebracht. Het boek werd een succes omdat het op het juiste moment kwam: er was in Holland grote behoefte aan het handelsrekenen dat Bartjens onderwees.
1. André Rieu verdiende nog nooit zoveel
De wereld ligt aan de voeten van André Rieu. Onlangs vertelde de walskoning aan De Telegraaf dat hij zelfs 'lieve berichtjes' krijgt van fans uit India, Mongolië en Egypte. En dat terwijl de 70-jarige Limburger met zijn Johann Strauss Orkest nog nooit in deze landen heeft opgetreden. Verdienpotentieel genoeg dus. Rieu kan zich meten met de grootste sterren op aarde, berekende Bartjens. Lees meer
2. Rendement voor mens en planeet
De liefde tussen Marqt-oprichter Quirijn Bolle en zijn investeerders raakte dit jaar ernstig bekoeld. In de Ondernemingskamer probeerde Bolle te voorkomen dat de duurzame supermarktketen in handen komt van concurrent Ekoplaza. Tevergeefs. Het zijn vooral de investeerders die van de deal profiteren, toont Bartjens. Lees de Bartjens
3. Budgethypotheek voor Feyenoord
Afgelopen maart kwam projectorganisatie Feyenoord City met een nieuwe versie van zijn plannen voor het nieuwe stadion van de voetbalclub. Iets meer dan de helft van de financiering moet komen uit schuld. Juist aan die voorwaarden van die schuld is gesleuteld om het gewijzigde plan uit de laten kunnen. Bartjens laat zien hoe. Bartjens laat zien hoe.
4. Wachten bij Jumbo
Jumbo en Bartjens steggelden in 2017 over de berekening van het aantal dagen dat de supermarktketen zijn leveranciers laat wachten. Bartjens kwam uit op 75 dagen. Jumbo liet daarop over 2018 zijn eigen berekening los en kwam uit op 32 dagen. Hoe dat kan? Bartjens zocht het uit. Bartjens zocht het uit.
5. Nul toegezegd
Negatieve rente ligt politiek nogal gevoelig. Niet zo vreemd dus dat ABN Amro onlangs braaf beloofde de rente voor spaarders tot een ton niet onder nul te brengen. Maar wat is die belofte waard? De bank heeft vooral grote spaarders die meer dan een ton hebben. Voor Volksbank, zo berekende Bartjens, zo berekende Bartjens is zo'n belofte een stuk duurder.
6. Feyenoord-Ajax: 52-46
Nog een Bartjens over het nieuwe stadion van Feyenoord die in de top tien eindigt. Dit keer bekijkt Bartjens op basis van een vergelijking met Ajax hoe waarschijnlijk het is dat de Rotterdamse voetbalclub zijn herziene begroting haalt. zijn herziene begroting haalt.
7. Knarsetanden bij PostNL
John de Mol is niet de man die met een lolly op de achterbank gaat zitten. De mediaman en miljardair wil graag wat te zeggen hebben bij de bedrijven waarin hij belegt. Bij PostNL, waarin hij een belang heeft van minstens 5%, zit hij er waarschijnlijk knarsetandend bij. Bartjens bekijkt zijn opties. Bartjens bekijkt zijn opties.
8. Vast als een huis
Het gat tussen de kapitaalmarktrente en de rente die een huizenkoper moet betalen, is de laatste tijd weer behoorlijk aan het oplopen. De marge voor banken liep dus op. Of valt het tegen? Bartjens kijkt daar kritisch naar. Bartjens kijkt daar naar.
9. De Kuipstoeltjes van Martijn van der Vorm
Nóg een Bartjens over het nieuwe stadion van Feyenoord. Dit keer over de investering van Martijn van der Vorm in het stadion, vooral bekend van participatiemaatschappij HAL (eigenaar van FD Mediagroep). Is het een ideële investering of is er stiekem toch sprake van een lucratieve zakendeal? Bartjens zocht uit. Bartjens zocht uit.
10. Slimme Belgen
Doorgaans zorgen moedermaatschappijen voor de financiering van hun dochters. Maar de omgekeerde wereld kan ook, zoals de Telegraaf Media Groep laat zien. Achteraf blijkt dat Mediahuis TMG voor een habbekrats in handen heeft gekregen, toont Bartjens aan. Lees meer