In het kort
- Burgemeester en wethouders van Zeewolde hebben de komst van een megadatacenter in hun gemeente goedgekeurd.
- Het techbedrijf achter de plannen blijkt Meta, de multinational achter Facebook, WhatsApp en Instagram.
- De gemeenteraad moet nog toestemming geven, ook zijn er nog vergunningen nodig.
Facebook blijkt de partij te zijn die het omstreden megadatacenter in Zeewolde wil gaan bouwen. Meta, het bedrijf achter het socialmediaplatform, heeft hierover woensdagochtend een persbericht verstuurd.
De ontwerpplannen voor het datacenter zijn goedgekeurd door burgemeester en wethouders van Zeewolde, meldt het bedrijf. De gemeenteraad moet er nog wel een beslissing over nemen. Ook heeft het bedrijf nog verschillende vergunningen nodig voordat daadwerkelijk met de bouw begonnen kan worden. Meta, tevens eigenaar van WhatsApp en Instagram, gaat de komende tijd deze benodigde vergunningen aanvragen.
Veel discussie
Over de komst van het megadatacenter, een zogeheten hyperscaler, is veel discussie. In een eerder stadium werd gemeld dat het complex 166 hectare groot zal zijn. Daarnaast gebruiken servers en koelsystemen in rekencentra veel elektriciteit. In de regio Amsterdam liggen de datacenters om die reden onder vuur en werd eerder een tijd lang een bouwstop afgekondigd.
Het datacenter in Zeewolde kan volgens de plannen ongeveer 1380 gigawattuur (GWh) aan energie gaan verbruiken. De meeste datacenters in Nederland verbruiken groene stroom. Critici vinden het onwenselijk dat relatief veel van deze duurzaam opgewekte energie opgaat aan datacenters.
De totale hoeveelheid elektriciteit die windturbines in Nederland in 2020 opwekten bedroeg ongeveer 15.340 GWh, becijferde het CBS onlangs. Volgens een eerdere analyse van het CBS werd er in 2019 in totaal zo'n 2740 GWh aan elektriciteit aan Nederlandse datacenters geleverd.
'Boost voor economie'
De gemeente Zeewolde verwacht dat de komst van Meta een boost voor de lokale economie betekent, laat wethouder Egge Jan de Jonge in een woensdag belegde persbijeenkomst weten. Zo heeft het bedrijf beloofd te 'investeren in de gemeenschap' en zou Meta 'kansen en mogelijkheden' zien voor het hergebruik van restwarmte. Daarnaast zou het datacomplex ook nieuwe werkgelegenheid voor de regio kunnen opleveren.
Veel concrete vragen blijven onbeantwoord. Zo staat nog niet definitief vast dat restwarmte daadwerkelijk zal worden hergebruikt en is onduidelijk hoeveel Meta precies in de regio gaat investeren en waarin. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om het 'opleiden van ouderen' en het 'helpen van het mkb', bleek tijdens de persconferentie, die live door de lokale omroep werd uitgezonden.
Een woordvoerder van Meta zelf kon niet zeggen hoeveel banen het complex moet gaan opleveren. Daarvoor is het volgens haar nog te vroeg. De vergunningen hebben nu prioriteit, laat ze weten. In theorie is het zelfs nog mogelijk dat Meta zelf besluit niet meer te willen bouwen, wanneer blijkt dat de behoefte aan een rekencentrum verdwijnt.
Metaverse
Dat een 'groot techbedrijf' zich in Zeewolde wil vestigen is al sinds 2019 duidelijk. Ook werd er eerder al op gehint dat Facebook achter het datacenter zou zitten. Zo viel het de regionale krant de Stentor eerder op dat het ontwerp erg lijkt op bestaande datacenters van Facebook.
Voor Meta is het prettig om rekencapaciteit in de buurt te hebben. De diensten die het levert vergen veel rekenkracht. Bovendien is het bedrijf bezig om een metaversum te ontwikkelen; een soort digitale wereld waarin mensen rond kunnen lopen en elkaar kunnen ontmoeten. Zo'n virtuele wereld vergt nog veel meer rekenkracht dan het bedrijf tot nu toe verbruikt. Daar komt bij dat het opslaan van persoonsgegevens van Europese gebruikers in de Verenigde Staten juridisch lastig ligt.
Facebook is niet het enige techbedrijf dat een groot rekencentrum in Nederland heeft staan. Ook Google en Microsoft hebben veel van hun servers in Nederland staan. Zo hebben Microsoft en Google beide grote datacenters staan in het Noord-Hollandse Middenmeer.