In het kort
- Meta werkt aan een virtuele munt, volgens de Financial Times.
- Eerder ging cryptomunt Diem ten onder, maar de nieuwe munt moet eenvoudiger van opzet worden.
- Met een virtuele munt wil Meta alternatieve inkomsten genereren.
Ook na het fiasco met zijn cryptomunt blijft Meta financiële producten ontwikkelen. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram zou werken aan een nieuwe virtuele munt voor zijn platformen. In de praktijk zou daarmee een groot deel van de wereldbevolking een Meta-betaalmiddel in handen kunnen krijgen.
Met de nieuwe munt wil het bedrijf van Mark Zuckerberg nieuwe inkomstenbronnen aanboren, meldde de Financial Times donderdag. Behalve op een 'Zuck Buck', zoals de virtuele munt intern wordt genoemd, zou Meta ook inzetten op leningen aan kleine bedrijven. Andere grote techbedrijven zijn recent beduchter geworden voor het introduceren van financiële producten. Zo kondigde Google eind vorig jaar aan toch geen bankdiensten aan te bieden.
'Het verrast me niet dat Meta hier mee komt, maar wel dat het al zo snel is', zegt Alfred Prevoo, eigenaar van Blockchain Investments. 'Het lijkt erop dat Meta veel haast heeft.' Een betaalsysteem past volgens hem goed in Facebooks plannen voor een metaversum, de virtuele wereld die Zuckerberg ziet als de volgende fase van internet.
Waarschijnlijk geen cryptomunt
De nieuwe munt, waarvan de plannen nog in een prille fase verkeren, zal waarschijnlijk niet op de blockchain werken en verschilt daarmee van de eerder poging van Meta met een cryptomunt, de Libra (later Diem genoemd). Het lijkt meer op het betaalmiddel Robux binnen het onder kinderen enorm populaire gameplatform Roblox. Betalingen blijven binnen het platform, waar Facebook met zijn cryptomunt juist een betaalmethode wilde die ook breder toepasbaar zou zijn.
Het voordeel van de nieuwe opzet is dat de virtuele munt gemakkelijker te realiseren valt. Ook is controle eenvoudiger vanwege de centrale opzet. Een koppeling met de dollar, zoals de opzet was bij de Libra, is er niet. Toezichthouders moesten zich over de Diem buigen en waarschijnlijk liepen de plannen spaak omdat een vlotte goedkeuring er niet in zat.
Wanneer de munt niet buiten het platform zal bestaan en daar ook geen waarde hoeft te vertegenwoordigen, is het minder ingewikkeld, zegt Prevoo's collega en blockchainconsultant Sven Brekelmans, 'Qua regelgeving heeft de nieuwe munt het waarschijnlijk veel gemakkelijker.' Volgens bronnen van de FT zoekt Meta naar een type virtuele munt die het minst gereguleerd is.
Martha Bennett, analist bij onderzoeksbureau Forrester, benadrukt dat de regels vooral af zullen hangen van hoe de munt gebruikt kan gaan worden. 'Zolang het strikt binnen de virtuele wereld blijft gelden veel regels niet.'
Advertentie-inkomsten
Een virtuele munt op de Meta-platformen - met naast Facebook en Instagram ook WhatsApp en de virtuele wereld Meta Quest - maakt het bedrijf minder afhankelijk van advertentie-inkomsten. Dat is nu nog de belangrijkste inkomstenbron met een jaarlijkse omzet van $118 mrd. Begin dit jaar kreeg Meta een klap op de beurs toen bleek dat veranderingen in Apples privacyvoorwaarden die omzet zullen aantasten. Het aantal Facebook-leden bleek toen voor het eerst in zeventien jaar te zijn gedaald.
Met de nieuwe virtuele munt kan er meer handel gestimuleerd worden op de Meta-platformen, waar het bedrijf vervolgens aan kan verdienen. Meta zou daarnaast het ook mogelijk willen maken dat mensen beloond worden op zijn platformen voor hun bijdragen. Ook handel in nft's heeft de aandacht. Dit zijn eigendomsbewijzen van digitale bezittingen, die via de blockchain zijn vastgelegd en verhandelbaar zijn. Meta wil nft's op Instagram mogelijk maken.
Ook Twitter werkt aan dergelijke manieren om leden te laten verdienen aan wat ze doen op het sociale netwerk. Vorig jaar kwam het met de dienst 'Tips' en via de betaalde dienst Twitter Blue is het mogelijk nft's te gebruiken, vooralsnog alleen in de VS, Canada en Nieuw-Zeeland
Prevoo ziet het voordeel daar wel van in: 'Facebook is nu vooral goed in zijn gebruikers belonen met aandacht, zoals felicitaties voor een verjaardag. Met geld erbij kunnen ze de gebruiker meer binden.' Daarbovenop is het voor Meta ook interessant om te weten waar gebruikers geld aan willen uitgeven, om die informatie te delen met adverteerders. 'Dit is ook precies de informatie waar Google en Apple toegang toe hebben met hun appwinkels', zegt Prevoo.
Minder ambitieus
De plannen met de virtuele munt zijn dus minder ambitieus dan destijds met cryptomunt Libra/Diem. Meta zette de munt op met onder meer de betaalbedrijven PayPal en Mastercard, waardoor het potentieel nog veel groter zou kunnen zijn. Het Libra-project kreeg al vanaf het begin veel kritiek. In het Amerikaanse Congres waren er zorgen dat de cryptomunt door criminelen gebruikt zou worden. In februari verkocht Meta het intellectuele eigendom van deze cryptomunt.
Al eerder had Facebook een virtuele munt zoals nu in de maak lijkt. In 2009 kwam het bedrijf met Facebook Credits, voor aankopen in apps. Deze dienst werd drie jaar later opgedoekt vanwege te hoge kosten.
De Zuck Buck
Meta-medewerkers zouden de nieuwe virtuele munt Zuck Buck noemen, een naam die al langer bestaat. Toen Facebook met zijn plannen voor cryptomunt Libra naar buiten kwam reageerde de Democratische senator Brad Sherman via Twitter en sprak over de 'Zuck Buck'. Het werd de bijnaam voor de Facebook-cryptomunt die later Diem ging heten. Begin dit jaar ging de stekker uit dit project.
De 'Zuck Buck' dook ook op in discussies over donaties van bedrijven aan Amerikaanse politieke partijen. Het werd een verzamelnaam voor bedrijven die via donaties invloed hopen te verwerven in het Capitool.
Er is uit protest tegen de Libra ook een 'Zuck Buck' ontstaan, oftewel een ZBUX. 'Net als de Libra hebben Zuck Bucks geen enkel ander nut behalve dat ze jouw geld in de zakken laten verdwijnen van de ontwikkelaars', aldus de initiatiefnemers op hun site Zuckbucks.cash. Zo'n 8500 mensen deden mee aan de protestmunt ZBUX. Veel handel is er niet meer in.