Meest gelezen

77 reacties

Wat je ver haalt is lekker

Mr. R.P. Pels

Plezierige cultuur bij die bank en wat te denken van zo’n Olga..........

Drs. W.R. van ZZZDijk

Wist niet dat ABN AMRO uit softies bestond.

M. Vollmuller

Wat een fantastisch verhaal. Goede journalistiek. Te veel ambtenaren in de top van de ABN AMRO en staats bemoeienis en dan de knuppel in het hoenderhok. Kan iemand een boek schrijven en een film maken over dit verhaal?

Drs. C.A.A. van der Ham

De oplossing is eenvoudig. Mevr Zoutendijk eruit, Zalm erin met als taak ABN-Amro binnen 1 jaar verkopen.

W. Boogaart

Wellicht, houdt Olga niet van mannen. Ze komt er niet goed af. Hoop niet dat ze naar de ING gaat. Wellicht als leeuwentemmer naar Goldman Sachs, New York in de boilerroom.

Ing. T. Hamers

Opzoutendijk

H. van den Drietbuul

Alle hierboven genoemde namen, w.o. Zalm, Wijn etc. etc. komen op mij over als een stel bureacratische aparatchiks. Met de staat als aandeelhouder wellicht geen verrassing, echter, binnen het internaitonale bancaire speelveld n.m.m. een voorbode van wat komen gaat: ABNAMRO zal ofwel ophouden te bestaan, ofwel worden opgeslokt door een grote Europese bank. Het belangrijkste ingredient om in het huidige klimaat te overleven, initiatief/ondernemerschap, ontbreekt volledig.

S. Heide

Helder verhaal, inderdaad knap stukje journalistiek. Lijkt een beetje op een ‘vrouw zonder rem’. Kan behoorlijk lastig zijn. Dat blijkt.

H. van Scheltinga


en een man zonder rem? is dat een zegen?


H. Naman

Dat is nog erger!

H. van Scheltinga

Mevrouw Zoutendijk wordt afgeschilderd als niet diplomatiek en zelfs antipathiek, maar zij heeft wel gelijk als zij vindt dat de ABNAMRO veel agressiever moet worden in Wholesale banking en het buitenland. Mijnheer Zalm had de taak om de zaak te consolideren en dat heeft hij ook gedaan, maar het wordt hoog tijd voor een nieuw elan als de bank zelfstandig wil voortbestaan. Trouwens ondiplomatieke managers heeft de bank volop gehad in het verleden.

Drs. C.A.A. van der Ham

Iemand die een angstcultuur in een bedrijf ontwikkeld is zeer schadelijk. Niemand kan meer zichzelf zijn en werkt zeer verlammend. Het zijn potentiele dictators die je zo snel mogelijk moet zien te lozen, want ze zijn alleen op eigen belang en macht uit.

F.J. de Leeuw

Boekhouder Zalm als CEO kon echt niet. Zoals ook zijn VVD-nazaten veel te visieloos, kortzichtig en procedureel zijn om in een regering plaats te nemen.

N. Viergever

Goed verhaal. Helaas laat men dit soort situaties veeeel te lang door utteren. Nu alleen maar verliezers. Typisch situatie waarin iedereen een beetje verantwoordelijk is en er heel veel tribune managers zijn.

E. Tiemens

@van der Ham. Bij een 2 tier board bepaalt de RvB de strategie niet de RvC. Mw. Zoutendijk kon zich daar klaarblijkelijk niet in schikken.

Drs. W. Veen

Komt mij voor dat mevr Zoutendijk de juiste conclusies trok aangaande capaciteiten van Zalm en andere bestuurders van AA . Dat zij dat wellicht niet altijd even diplomatiek is geweest, moge zo zijn , maar zonder een beetje wrikken en duwen , was er ook niets gebeurd.

Jammer dat zij te weinig support kreeg ( van de collegae uit de RvC, het NFLI , MinFI), maar ook niet gezocht heeft.
Zalm was natuurlijk ook een veredelde ambtenaar met weinig uitstraling en originele gedachtes.
Dat hij destijds koos voor een carriere bij DSB , zegt veel over zijn kennis en inschattingsvermogen.

Maar al met een affaire met alleen verliezers.....

Drs. M. Bosch

Alsnog de ABN AMRO laten overnemen door Nordea? Is de invulling van de RvC meteen opgelost.

Drs. W. Veen

Zalm deed precies met de Bank wat zijn opdracht was. Risico aversie en "met de rem erop" is precies wat de ABN moest zijn en doen na het debacle wat er direct voor was. Dit verhaal klinkt als een House of Cards achtig thriller. Wie verfilmd?

D. Breel

Goed en gedetailleerd stuk, Ivo.

E. Bever

Goed stuk,laat duidelijk zien hoe omhoog gevallen ambtenaren een bedrijf runnen, de ons kent ons mentaliteit, totdat er iemand komt die van aanpakken weet en heel direct zegt waar het op staat.Dat Zalm zich liet verleiden om bij de DSB bank te gaan werken maakt wel duidelijk wat een nitwit het was op bancair gebied. Maar zijn politieke achtergrond redde hem van de afgrond, niet zijn vakkennis, want hij is en was een ambtenaar die niet gewend is/was om tegen gesproken te worden, omdat hij altijd door ja knikkers en meelopers wordt omringd die ten alle tijden blijven lachen om zijn flauwe grappen.

J. van Maanen

Zoveel lijkt mij duidelijk, dat Zoutendijk eerst de val van Zalm regisseerde en dat Zalm nu het omgekeerde heeft gedaan. Ondertussen lijkt het bedrijfsbelang in deze vete ondergeschikt. Tel uit je winst.

A.J. van Soelen

Sterk staaltje journalistiek! Complimenten.

S.W. Prins

Veranderen om het veranderen. Veel veranderen zonder iets terug te geven doet de nieuw aangestelde Angelsaksisch ingestelde eindbaas (m/v) in vreugde leven. Als je als nieuwe eindbaas met zoveel luitjes onder je moeite hebt dan kun je je afvragen of je wel bij de juiste tent terecht bent gekomen. Zelf reflectie past de Angelsaks (m/v) niet. Daar hebben ze 360 feedback voor.

T. Schouten

Als klant schaam ik me voor mijn bank. De journalisten hebben het kennenlijk op mevrouw voorzien, maar de andere commissarissen hebben ook zitten slapen. Net als de grootaandeelhouder in Den Haag. Wat een schade een blinde drang tot diversiteitsbenoemingen al niet kan aanrichten. Alleen maar verliezers.

J. Burger

Brrrrrr wat een vreselijke trieste mensen allemaal bij die bank. Hoop dat ze als ze 70 zijn in de spiegel kijken en denken : wat heb ik met
Mn werkzame leven gedaan ? Risicoloos taxpayers money verbrand en zielige politieke spelletjes gespeeld .. Diners afzeggen vanwege de tafelzetting , geen champagne : Een scène schoppen, rommelen met je cv ..
Laten we mevrouw Zoutendijk vragen een maand belangeloos ouderen te verzorgen in een verzorgingshuis, daarna twee weken meelopen met de cliniclowns en we sluiten af met een week meehelpen in het magazijn van voedselbank .

F.J.P. Rikken

Ach ja meneer Rikken u moet vooral elk woord geloven wat deze krant schrijft... als u aandelen ABN Amro zou hebben dan had u ook het glas kunnen heffen op de resultaten van de bank! Cheers

P. Verhaak

De hele cultuur binnen ABNAmro is er één van angst. Niet nadenken maar klakkeloos uitvoeren wat er gevraagd wordt. Het was juist goed dat mw. Zoutendijk kritische opmerkingen durfde te maken. Dat er tijdens haar periode mensen weggegaan zijn zegt soms ook wat over de kwaliteiten van de betreffende mensen. Niet allen hadden de juiste capaciteiten ook al zaten ze er al jaren, ze zaten er vanwege het ons kent ons netwerk en konden daardor ook zo lang blijven.

B. Star

Prachtige journalistiek. De les die je hieruit leest is dat de politiek en de overheid als aandeelhouder zich pertinent niet met het bestuur en dagelijkse gang van zaken bij een bank moet bemoeien.

M. Spijkers

Goede journalistiek. En wat is het zakelijke belang van geen voetbalkaartje willen betalen?

M.E.V.R. van Os

Prachtig journalistiek werk!! Blijf graven in deze beerput aub. Genieten met een hoofdletter schrijft een lezer van De Prooi..

J. de Goede

Waarom zou ABN-AMRO weer groot moeten worden in de 'wholesale' op internationaal niveau ? Daar haal je uiteindelijk weer heel veel risico's mee op de hals. Kennelijk is mevr. Zoutendijk (toch wel nieuwsgierig naar haar oestrogeen/testosteron balans...) naar haar de historie van de ABN-AMRO tot 2007-2008 weer helemaal vergeten. De ambities van de bank ( olv. Rijkman Groenink) hebben de bank toen bijna de das omgedaan, ook al zijn de desastreuze verliezen enigszins verbloemd geweest door de overname door RBS-Santander-Fortis destijds.

Waarom wordt de ABN-AMRO niet omgevormd tot een bank zoals het Zweedse Handelsbanken, dat lokaal geworteld blijft, dichtbij en meedenkend met de klanten en succesvol blijkt met deze strategie ?

Drs. C.E.G.M. Coenen

Het bevreemt mij dat ABNAMRO zich voor de tweede keer aan dezelfde steen stoot door wederom een " buitenlandse " Vz RvC te benoemen.

E.J. Jansen

Mooi artikel inderdaad, hulde.

Dat hele mens lijkt me niet zo interessant. Te licht, te onervaren, te onzeker, te weinig leiderschapskwaliteiten, geen non-executive talent. Kan ze zelf ook niks aan doen. Vind het al reuze knap dat zo’n egomaan figuur zo ver was gekomen in de subtop.

Dat die mediocre mevrouw nooit op deze plek had moeten worden benoemd lijkt mij echter het werkelijke issue hier.

Die ‘topambtenaar’ Wouter Raab is zo te lezen de Von Papen in dit verhaal. Wat een kolossale inschattingsfout. Natuurlijk wordt de bank om zeep geholpen als je een incompetent iemand te veel macht geeft. Neem aan dat zijn kop als eerste rolt? Of mag deze d*biel nog meer schade aanrichten met onze staatsdeelnemingen?!

D. van Soest

Als al die intern gerichte ruzie energie , was besteden aan aandacht voor De Klant , dan had De bank er beter voor gestaan. Wie geeft de AA nu in handen van een DSB bestuurder ?

Ook Rabo moet zich schamen met haar frauduleus handelen mbt Libor , USA drugsgeld en andere maffia praktijken.

En ING? .... wordt vervolgt

Drs. L. Vollebregt

Besteden - besteed

Drs. L. Vollebregt

"Een vrouw als boegbeeld van de overheidsbank."

Hoewel enig feminisering van het NL bankwezen welkom zou zijn, lijkt dit verlangen vanuit Minfin voor de keuze van mevr Zoutendijk eerder ideologisch dan kwalitatief gemotiveerd te zijn.

Ik betwijfel nl of de keuze ook op Zoutendijk was gevallen als ze een man was geweest.

Minfin is m.i. de schuldige door een dergelijk hoog afbreukrisico aan te gaan met de reputatie van De Bank, Zoutendijk, en nog enkele anderen als slachtoffer.

M. Hoebe

Ze is gewogen en te licht bevonden. Volkomen sociaal gehandicapt.

A. Bregman

Prima artikel. Ze hadniet de juiste stijl maar ze had een punt dat er te weinig gebeurd is bij de bank afgelopen jaren

Mr. M. van Seventer

Sinds medio 2016 is de beurskoers van ABN AMRO verdubbeld en de laatste drie weken weer 10 % gezakt. De vaginamonologen hebben daar niets aan veranderd. De beurskoers van ING-BANK is sinds juli 2016, verdubbeld en de laatste drie weken ruim 10% weggezakt. Met andere woorden. Het maakt geen zak uit, wie er leiding geeft, zolang men geen gekke dingen doet. Passen op de winkel, is al moeilijk genoeg. Wat zou de koers van RABO-BANK hebben gedaan, wetende dat ze risicovolle filialen op de grens met Mexico geopend of overgenomen hebben. Rabo is verslaafd geraakt, aan het betalen van fikse boetes aan de United States of America. Ze hebben een stevige vrouw nodig, in de leiding van dit zwalkend instituut. Desnoods één met ballen. Rabo, daar is echt reden om eens flink huis te houden. Ze gaan, keer op keer avonturen aan. Knijpen hun klanten uit, om vervolgens de honderden miljoenen -en miljardenboetes, te kunnen betalen.

Ing. T. Hamers

Deze Soap toont onomstotelijk aan dat de ABN Amro zich helemaal niet met welke vorm van werken dan ook bezig houdt. Drijvend op de kurk die de hypotheekmarkt-oligopolie nog steeds is, geven bestuurders het voorbeeld: zorg dat je het eerst bij de champagne bent!

Dhr Rikken heeft gelijk: laat deze mensen eens iets maken, iets doen, of iets laten voor een ander. Gooi de Wholesale bankiers van AMRO in het diepe zodat ze zonder reddingvest ABN bewijzen dat ze het zwemmen verleerd zijn.

En, maak inderdaad van de ABN de bank die we nodig hebben met acceptabele lage risico’s, lage marges, en een kop koffie.

Dan kunnen we vanaf die bank genieten van de soap van de ‘zakenbankiers’, met Olga als zuid-as Barbie die scheldend en scheidend een inkomen zoekt. En, je kan ook gewoon wegzappen van dit walgelijke kanaal.

G. de Rooij

wat Is er mis met een ABN AMRO die geleid wordt door saaie bestuurders. Wat mij betreft is een bank een nutsvoorziening die het vooral moet hebben van stabiliteit. Bankiers zijn sowieso geen ondernemers

Ing. R. Hendriks

Mw. Zoutendijk speelde te veel op de tribune. Dan zit je in de fase van een conflict dat het niet meer oplosbaar is. Ze noemde de bank zelfgenoegzaam, traag en niet in voor verandering. Dat had ze via de RvB moeten veranderen. Roepen dat het wegdek slecht is, lost niets op: doe er dan wat aan.

G. Kramer

Zalm heeft als CFO bij Scheringa's DSB gezorgd voor veel slachtoffers. Nu is hij het zelf. Veel treurnis voel ik niet.

D. Cohen

Ik heb geen inhoudelijke mening over het conflict op zich. Ik ben er immers niet bij geweest. Het zal, net als de meeste conflicten, niet op zichzelf staan. Het spreekwoord is: hoge bomen vangen veel wind. We kunnen daar ook van maken: ondiplomatieke bomen waaien meestal om. Overigens veel lof voor de redacteuren van dit artikel. Theo Terdu, Conflict Strateeg.

Dr. T. Boardroom Advisor Conflictoloog

Indien het verhaal klopt dan is de persoon /gedrag van Olga Zoutendijk heel herkenbaar. Dit soort personen krijgen eerst altijd gelijk (ondanks de tegenwind/de andere kant), pas na verloop van tijd vallen de schellen van de ogen van de echte verantwoordelijken. Dan is het kwaad al geschiedt en zijn de goeden (harmonie en gezamenlijk optrekken) al vertrokken. Ik kom dit te vaak in mijn eigen praktijk als interim manager ook tegen.

R.J.V. van der Ficus Training & Consultancy

Eindelijk weer eens een artikel met behoorlijke diepgang en imponerende analyses. Compliment. Wel triest is weer dat typisch Nederlandse gedoe rond het nemen van beslissingen. Ook dit artikel bewijst dat Nederlanders niet graag "doorpakken" en veel aan laten sudderen tot het (bijna) te laat is..

A.G.E. Houben

Het was van het begin af duidelijk toen Wouter Bos 'de bank' redde dat er plek vrijgemaakt werd voor partijbonzen en vriendjes. Zalm en Bos waren grote vrienden en die regelde ook een plekje voor hem. Die zag daarna zijn positie bedreigt door iemand die door Jeroen Dijsselbloem in het bestuur werd geplaatst. Jeroen Dijsselbloem snapte heel goed dat Zalm en Bos de boel hadden bekonkelt en wilde dat frustreren. Nu de PvdA en Jeroen Dijsselbloem geen macht meer hebben, maakt Zalm alsnog schoon schip, via zijn contacten in het ministerie.
Ik vind de strekking van dit artikel naïef. Het doet me denken aan Samusocial in Brussel.

E. de Vries

Dit soort journalistiek verwacht ik in de roddelbladen. Dat FD zich hiertoe verlaagt verbaasd mij in hoge mate, maar meer nog dat er mensen zijn in de RvC en de RvB die zich lenen voor dit soort roddel. Dit is niet des bankiers! Maar een gewoonte in Haagse kringen.
Gezien de resultaten mogen we zeggen dat Olga Zoutendijk een bankier is.

S. van Laar

In elk geval is er de bezem doorgehaald. Wellicht is de harde toon minder gevallen, maar als het een man was geweest, een trump bij wijze van spreken, zou het dan nog als hard getypeerd worden?
Of is het belangrijk om eens schoon schip te maken en het handje geklap tussen grijze boorden eens te doorbreken?
Wellicht en zeker minder tactisch en wellicht heeft Zoutendijk een beetje teveel ego, dus al met al de board is leeg er moeten anderen in en zo kan ABN AMRO weer opnieuw beginnen en als het niet oppast pakt het flinke verliezen. Goed gedaan politiek Den Haag! Goed gedaan.

E. van Dierendonck

Waar het op neerkomt is dat onmiskenbaar bij ABNAMRO een dame heeft geopereerd met haar op de tanden en een mond waaruit geen al te vleiende woorden komen. Dat laatste is niet perse nodig als het moet, maar het is vooral de toonzetting waarin het een en het ander wordt gegoten. C'est le bouche qui failt la musique.

De doodsteek die deze dame zichzelf heeft bezorgd, kwam er ondanks alle gesprekken die zij heeft gevoerd met anderen die haar met de juiste bedoelingen een lesje nederigheid wilden bijbrengen. Het is duidelijk dat zij daar op zijn onhollands gezegd "schijt" aan heeft gehad. Dat zij in staat is geweest in goed Nederlands haar "reactie" op het document in het FD te geven, pleit haar niet vrij. In tegendeel: zij laat nog eens duidelijk doordringen dat haar niets te verwijten valt. Hiermee geeft ze zelfs "in the last minute of her well being " aan dat ze op de stoel heeft gezeten die haar niet past..

Wat resteert is het compliment voor een prima journalistiek verhaal.

Mr. F.J. Nagelkerke

Het is wel zo, dat er in elke onderneming een tweestromen beweging ontstaat. De een wil op avontuur, de ander wil geen risico. Uiteindelijk blijkt dat elke bank het meeste risicoloos aan hypotheken verdiend. Rijtjes huizen in het bezit van tweeverdieners. Deze avontuurlijke dame past beter bij het beleid van Rijkman Groenink. De man van het geweer, is niet meer. Ik de tijd van Rijkman G. moest iedere functionaris in een grijs bedrijfsuniform verschijnen, met opgeborduurd ABN logo. Vervolgens kocht de man een Italiaanse bank, omdat zijn vakantiehuis in die regio lag, om een jaar later de gehele ABN/Amro te verpatsen aan de hoogstbiedende. Nou dat hebben we geweten. Geen idee of Olga in die tijd buitengaats bivakkeerde. Met zo'n verleden, weet je toch dat je rustig aan moet doen. De dolle mina's spoelen over Nederland. Zo, het gevoel dat Ollongren, het volgende mislukte experiment wordt.

Ing. T. Hamers

Kijk 10 jaar terug: de Staat redt AA na onverantwoorde avonturen met een 'tweede thuismarkt' (Italië) en bankieren op de internationale investeringsmarkt. Je zou verwachten dat Good Governance vervolgens het credo van iedereen zou zijn. Merkwaardig, het woord verschijnt niet in het artikel. Daarentegen een overmaat aan voyeurisme voor gevallen mannen en een gevallen vrouw. Meer strategische context ware zeer gewenst; de effecten -zowel de positieve als negatieve- van deze episode uit het Nederlandse bankwezen zijn niet duidelijk.

C. de Feyter

Wat heeft Mw Zoutendijk deze journalisten aangedaan? Dat zij zich het vuur uit de sloffen lopen om roddels en achterklap over haar te verzamelen. En wat een merkwaardige opvatting heb zij over Corporate Governance! Dat een RvC pas in actie mag komen als er een crisis is. Lees er de Covernance Code nog eens op na, zou ik zeggen.

Dr. W.F. de Koning

Bij ABN AMRO zijn ze met twee dingen bezig : met zichzelf en met het mijden van risico`s.

R.J. Tibboel

Mw Zoutendijk heeft totaal geen inzicht of inlevingsgevoel voor zo’n door vele jaren heen gevormde Bancaire organisatie, weet in ieder geval niet hoe ze daarnaar moet handelen. Laat staan dat ze enige empathie heeft voor haar bestuurders / overige medewerkers ... blijkt ook uit haar optreden naar mensen buiten de bank.

K. Honselaar

Al een aantal malen opnieuw heb ik dit document gelezen. Steeds meer jagen de kogels die mevrouw Zoutendijk op "haar" mensen afvuurt en die ongelukkigerwijs haar nog meer raken, mij de stuipen op het lijf. Hoe is het in de wereld mogelijk dat niet eerder is ingegrepen en sterker nog niet al bij aanvang is ingezien (behalve dan door Gerrit Zalm) dat deze dame zich als de enige uitverkorene zag om een nieuwe wind door de bank te laten blazen. Met stijgende verbazing lees ik dat zij - ondanks haar leeftijd of mogelijk wel dankzij - het kon verstaan om gerespecteerde mensen tegen de schenen te schoppen omdat dezen in haar optiek niet zouden "deugen" om nog verder hun kostbare tijd aan de bank te geven.

Jammer is dat deze dame nog niet op het toneel was verschenen toen Rijkman Groenink aan het roer van de bank stond. Een documentaire zou volle zalen hebben getrokken.

Ben dus totaal onthutst dat dit nog steeds blijkbaar anno 2018 kan bestaan. Nogmaals hulde voor uw artikel!

Mr. F.J. Nagelkerke

Ik ben zo benieuwd wat mevrouw Zoutendijk nu denkt met al deze reacties? Het is wel een beetje makkelijk management, gewoon iedereen eruit en een grijze duif als eindbaas. Tot vrij recent had een bepaalde bestuurslaag een eigen kantine daar en een baan voor het leven. Gekkigheid. Ik zie mezelf al thuis komen. "Nou vrouwlief, ik mag nu boven een boterhammetje naar binnen werken". En dan moet mijn vrouw trots zijn. Rare wereld. Er zitten hier vast lezers tussen die ooit zo thuis gekomen zijn. Nooit gedacht "wegwezen, dit kan niemand serieus nemen"?

T. Schouten

@ Frank Nagelkerke : "Met stijgende verbazing lees ik dat zij - ondanks haar leeftijd of mogelijk wel dankzij - het kon verstaan om gerespecteerde mensen tegen de schenen te schoppen omdat dezen in haar optiek niet zouden "deugen" om nog verder hun kostbare tijd aan de bank te geven. "

Ik lees met stijgende verbazing uw commentaar. Banken moeten opnieuw uitgevonden worden omdat de bedreigingen tegenwoordig van alle kanten komen en er ueberhaupt een vraag is of voor bankzaken je nog wel een bank nodig hebt.
Google, Apple en al die ander uitdagers snoepen meer en meer af van de traditionele banken

En dan kom je er niet meer met mannen in krijtstrepen met een geweldige toekomst achter zich , met
" remmers in vaste dienst" , met een hang naar hierarchie en een vertrouwde omgeving.
En je komt er zeer zeker niet met ambtenaren a la Zalm : de Dorknoper van de financiele wereld.

Dan moeten de luiken los en moet er een frisse wind gaan waaien en moet je tijdig je team wisselen en dan niet terugdeinzen voor onorthodoxe oplossingen.

Zoals de chefwisseling bij ING , waarbij alle voor de hand liggende kandidaten werden gepasseerd voor een jonge , frisse kandidaat, dhr Hamers.

Dat mevr Zoutendijk daar naar op zoek was, lijkt me niet alleen logisch , maar zelfs noodzakelijk voor het laten voortbestaan van de bank AA.
En dat zij daar geen / te weinig steun bij kreeg van de andere " Dorknopers " binnen de RvC van AA en ook niet van de NFLI, zegt meer over de ( strategische ) kwaliteiten van deze beide groepen cq de afwezigheid daarvan bij hen , dan over die van mevr Zoutendijk.

En dat zij dat niet altijd even handig heeft gedaan kwa communicatie : soit !
Ik begrijp ueberhaupt niet dat Dhr Zalm door velen nog steeds als een soort van " held " wordt gezien in de financiele wereld.
Hij was in zijn soort een goede ambtenaar en dat had hij moeten blijven .........

Drs. M. Bosch

In veel reacties op dit uitmuntende staaltje onderzoeksjournalistiek blijkt dat er nog veel aanhangers zijn van cowboy-bankieren. Types als Zoutendijk zijn ongeschikt om het nog steeds zeer lage vertrouwen in de maatschappij in de bankensector terug te doen keren. En vertrouwen is een van noodzakelijke peilers die het financiële systeem moeten schragen.

L. Jonker

Gelukkig eindelijk een genuanceerd artikel, waarin ook de betere kwaliteiten van mevrouw Olga tot uiting komen. Een wereldvrouw, die in het blijkbaar kneuterige Nederlandse bankwezen als een olifant in de porseleinkast overkwam. Dat waren de heren niet gewend. Misschien was ze tot held gepromoveeerd als ze een man was geweest.
Mr. G.I.D. van Utenhove

Ach ja, een wereldvrouw, die toen ze voor de functie benaderd werd, al 2 jaar werkloos thuis zat. Dan ben je vast wel een topper, maar niet heus.

Jhr. L. Kluitenberg

Zowel de heer Marius Bosch als mevrouw Meursing - van Utenhove zijn blijkbaar gediend van de kwaliteiten van de inmiddels gewezen presidente-commissaris van de ABNAMRO. Uit niets blijkt waaruit dan die kwaliteiten zouden bestaan.

Als een van die kwaliteiten zou bestaan uit het vernederen van mensen (man + vrouw) die hun staat van dienst hebben bewezen, dat zij de enige zou zijn die het beter zou weten hoe de hazen moeten lopen, dat zij mogelijk omwille daarvan ook al geruime tijd thuis in Sydney bivakkeerde, dan mag het anno 2018 gelukkig nog bestaan dat deze dame waarschijnlijk tegen haar zin uiteindelijk de eer aan zichzelf houdt.

Het kan anno nu, vroeger en in de toekomst niet zo zijn dat een toezichthouder in de persoon van een president-commissaris door gedragingen het functioneren van een bank aan de top lam legt. Dat is wat mij het meest heeft onthutst.

Mr. F.J. Nagelkerke

Dit is wat er gebeurt als geslacht de beslissende « competentie » is ipv wèl relevante criteria. Uiteraard werd dit debakel mede mogelijk gemaakt door de PvdA.

Mr. R.P.A. Stulemeijer

Met dit soort bestuursculturen laat een volgende bankencrisis niet lang op zich wachten. De trap dient van bovenaf schoon geveegd te worden. Vertrouwen: de basis van samenwerken is verziekt en ver te zoeken! De huidige bestuurscultuur is aan nieuwe inzichten c.q. vernieuwing toe.

Mr.Dr. T. Gerber

@ Frank Nagelkerke: Ik ben niet zozeer gediend van de kwaliteiten van mevr Zoutendijk, danwel " onthutst" over het gebrek aan kwaliteit van het zittende management en de toezichthouders en aandeelhouders van AA Bank.
Hoe kun je in deze enerverende tijden als bank volstaan met het zelfgenoegzaam op je handen zitten en afwachten wat er gebeurt. ?

De technologische uitdagingen welke op de banken afkomen , vragen om een andere benadering : meer gefocussed , meer technologisch gedreven en ondernemend.
En dat vraagt dus om een bijpassende bestuurstijl en daar paste / past geen " Dorknoper " stijl bij , zoals geetaleerd door Zalm en consorten..

En ik heb ook geschreven dat er ongetwijfeld het nodige aan te merken viel op de stijl van communiceren van Mvr Zoutendijk.

AA had / heeft meer aan een bestuursvoorzitter ala Jan Hommen , die werk maakte van zijn opvolging en niet koos voor de meest voor de hand liggende kandidaat, maar die met het juiste toekomstperspectief voor ogen , koos voor een echte bankier die het bedrijf verder kon brengen.

Maar gesmoord door een cohort aan ambtenaren op allerlei nivo's binnen de bank en buiten de Bank ( NFLI en MinFin ) is AA stil komen te staan.
Dat is ook mevr Zoutendijk aan te rekenen , maar mi veeleer aan de ambtelijke omgeving waarin zich alles afspeelde en waar zij doorheen probeerde te breken.
Zonder succes en met veel verliezers , zoals nu blijkt.....

Drs. M. Bosch

@ Marius Bosch

U en ik hebben niet bij de gesprekken met mevrouw Zoutendijk gezeten. Waar het in deze documentatie over gaat, is de manier waarop de dame in kwestie meent toezicht uit te moeten oefenen.

U en ik kunnen niet beoordelen of ING of ABNAMRO wel of juist niet zijn gespitst op technologische vernieuwingen en ontwikkelingen op dat gebied. Dat de ene mogelijk meer gefocust is dan de ander kan best zo zijn. Maar daar gaat de documentatie juist niet over. Er wordt zelfs met geen woord over dat aspect gerept.

Centraal in deze documentatie staat het functioneren van de RvC van ABNAMRO en dan meer de rol van de presidente daarvan. Dat is onthutsend en verbijsterend.

Mr. F.J. Nagelkerke

Geweldig zo´n vrouw
Dat ze moet opstappen was te verwachten. Dat heb ik al direct voorspeld toemn ze deze functie een paar maanden had. Hetwas teon al direct duidelijk dat ze van de ambtenaar Zalm en zijn vriendejes af wilde.
de ons kent ons mentaliteit, totdat er iemand komt die van aanpakken weet en heel direct zegt waar het op staat.
Dat Zalm zich liet verleiden om bij de DSB bank te gaan werken maakt wel duidelijk wat een nitwit het was op bancair gebied.
Maar zijn politieke achtergrond redde hem van de afgrond, niet zijn vakkennis, want hij is en was een ambtenaar die niet gewend is/was om tegen gesproken te worden, omdat hij altijd door ja knikkers en meelopers wordt omringd die ten alle tijden blijven lachen om zijn flauwe grappen.
Zolang die hele raad van com-.- niet wordt vervangen door lieden, die zijn binnen gekomen via ons kent ons mentaliteit, met een gezond verstand visie zal er veinig veranderen.
Net als bedrijven als Philips AKZO en Unilever inclusief POST NL en tal van andere bedrijven gewoon doorgaan op de oude voet.
Dus ze worden straks allemaal overgenomen door een buitelandse ondernemingen De dan begint het gedonder weer in Denhaag Oh dat mag niet. Laten weer ees een beschermingsconstructie bedenken
Er moesten meer van dit soort type aan het roer staan. Kijk een bij Lockheed Martin Ook een vrouw aan de top. Geweldig toch!!
Zeggen waarop het staat visie hebben openstaan voor vernieuwingen.

B. Van Stralen

Dhr.Zalm zit achter zijn Pin Ball machine, van een zakje heksendrop te genieten. Zalm, slim en sluw was een uitstekende minister. Heeft de ministeries vooraf begrotingen meegegeven en afwijken was oplossen uit de eigen middelen. Een uitstekende boekhouder en minister, met een ruw randje. Zijn broer stond op de markt. Niets mis mee, maar dan weten we waar dat randje vandaan komt. De pedigree van juffrouw Zoutendijk, deed al vermoeden dat de klik niet aanwezig was. Paps Zoutendijk. Ja, die van Delta Lloyd en nog wat bancaire avonturen, in haar bagage. We weten allemaal hoe het met Delta Lloyd is afgelopen. Niet best. Maar altijd nog beter dan de stageplaats van Zalm bij de DSB-bank. Firma listig en bedrog met oplopende hypotheekrentes en bijgeleverde nepverzekeringen, waarbij 80% van de premie in de zakken van S. terecht kwamen. De DSB werd failliet verklaard en Zalm was al aangesteld als CEO ABN/AMRO. Dit kan alleen bij de overheid. De aanstelling van Zoutendijk kan ook alleen bij de overheid. Ik heb eigenlijk geen mening over Zoutendijk. Alles wordt je aangepraat en weerwoord is op haar plaats.

Ing. T. Hamers

Een filmpje uit de oude doos:
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Gerrit-zalm-geeft-nieuwjaarstoespraak-ABN-Amro-verkleed-als-hoerenmadam-video-103651.
Is hier misschien het begin van een antwoord te vinden?

T. Verheijen

Zalm is de man die op TV eens zij dat de DSB-bank vooral moest blijven doen waar de bank goed in was. De "uitpersproducten" van de DSB kende hij niet. Na het faillissement van "zijn bank" wist hij van niks en werd hij door z'n vrinden uit de wind gehouden. Ook is hij de man die, asl minister, kritische vragen van journalisten over de overgang naar de Euro onbeantwoord liet. Ik heb hem mee mogen maken als spreker op 'n symposium. Zonde van m'n tijd. Of hij 'n goed minister was kan ik niet beoordelen, immers het kan zo maar zijn dat z'n ambtenaren verantwoordelijk zijn voor zijn palmares uit die tijd. Ik denk zeker dat de man van gezelligheid houdt en zeker aimabel kan zijn, maar als CEO van de ABN-AMRO heb ik de man nooit zien zitten.

J.H.M. van Vliet

Een fraai artikel en complimenten voor de grondige research. Weer een drama in een rij van schadegevallen door discriminatie rond overheidsfuncties. Er moest per se een vrouw worden aangesteld en dat prevaleerde ver boven competentie en kwaliteit. Mijns inziens is er bij de benoeming door Financien/NFLI veel te lichtvoetig omgegaan met de spanning tussen enerzijds de opdracht aan Zalm (vorm de bank om tot een soort ziekenfonds in de financiële sector, laag risico en weinig franje) en anderzijds de voorzitter RvC uit de operations van buitenlandse banken en zonder bestuurservaring die blijkbaar de wens had om diezelfde organisatie om te vormen tot een swingende high-risk, high-performance bank. De opdracht aan Zalm en wens van Zoutendijk gaan niet goed samen en de verdere gebrekkige regie van Financiën en DNB hebben het laten escaleren. Buiten de schade binnen de top-25 van de bank is er ook schade aangericht door de hele organisatie heen en een achterstand opgelopen in de uitvoering van tactische plannen.

G. Dekker

P.S. laten we ook niet vergeten dat de oude trouwe gulden, onder Zalm 10% devalueerde. We liepen 1 op 1, met de Duitse Mark, maar Zalm dacht slim te zijn. Hierdoor betaalde Duitsland 2 mark voor de Euro, terwijl wij 2,20 guldens af mochten tikken. Wat ik al zei: een prima boekhouder/minister. Deze faux pas, heeft de natie miljarden gekost. ZZ en de maskers. Zou een toepasselijke naam zijn, maar is al gebruikt.

Ing. T. Hamers

Heer Dekker, eindelijk een goede bijdrage aan de discussie!

C. Heeres

1: geweldige journalistiek, heerlijk artikel.
2: do not mess with the old boys network

.

C. van Zelderen

Schandalig dat financiën/Dijsselbloem haar wegens politieke redenen heeft benoemd ipv zoeken naar iemand met de juiste kwalificaties, hopen dat ze deze fout niet herhalen.. Echter: "Minister Hoekstra gaat zich bemoeien met opvolging Zoutendijk bij ABN AMRO"
Zo te horen heeft deze mevrouw in haar eentje al te veel schade veroorzaakt

A. van der Gaast

Het optreden van Olga Zoutendijk verdient dan misschien niet overal de schoonheidsprijs (ik ben zelf ook niet zo voor de Angelsaksische methode), maar naar Gerrit Zalm toe heeft zij louterend gewerkt. Ik herinner mij uit de periode grote ontslagen bij de bank dat Zalm daarin ook bepaald niet bekend stond als een vakbondsman.....

"Nieuwe bezems vegen het schoonst."

Ing. A. Buizer

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.