Meest gelezen

9 reacties

Toch opvallend dat iemand (Harry Smorenberg) die voor twee tot drie jarige contracten pleit, volgens zijn linked-in profiel al 26 jaar en drie maanden bij hetzelfde bedrijf werkzaam is...

A. Visser

Inderdaad. Als zelfstandig ondernemer. Dus gewend en intussen geleerd van risico's en permanente onzekerheid van inkomen. Geleerd te plannen en te zorgen voor opbouw reserves in tijden dat dit nodig is. Precies dat, wat vaak in de "schijnzekerheid" van een vaste baan gemist wordt; een zekere Financiële zelfredzaamheid van de burger!

H.H.G. Smorenberg

Steengoed artikel! Ik noem het ondernemerschap in loondienst. Kan uiteindelijk tot de zelfstandige professional leiden. Het zal mensen hun creativiteit, lef, zichtbaarheid, netwerkvaardigheden, doelgerichtheid en nog veel meer competenties ten goede komen. En vooral eigen verantwoordelijkheid zonder de ander, werkgever of 'de maatschappij' verantwoordelijk te stellen voor de eigen ontwikkeling.

Als loopbaancoach en sparringpartner voor 45plussers naar werk en zelfstandig ondernemerschap, zie ik dit als de grootste uitdaging van de komende jaren.

L. Minderhoud

Mooi artikel. Ben het zeer eens met de strekking. Het gaat eigenlijk over transparantie in de werkrelatie tussen werkgever en werknemer. Talent en ontwikkelingsgericht. En het idee dat als de ontwikkelingskansen elders beter zijn, je van elkaar afscheid neemt. Lastiger wordt het als de werkgever kiest voor de tango en de werknemer voor rock and roll. Dat kan gevoelig liggen. En de transparantie wegdrukken. Hoe voorkom je dat?

Mr. J.M. Voorhoeve

Ben blij dat er eindelijk artikelen verschijnen over de schijnzekerheid van lifetime-employement!! Ben wel benieuwd wie de kosten van de opleiding gaat betalen. Wat ik veel zie is dat investeren in management opleidingen of vaardigheden die direct in de huidige functie verdieping geven gevolgd kunnen worden, ECHTER opleidingen en cursussen die de mindset helpen of verbreding geven en in de ogen van de leidinggevende niet direct bijdragen tot efficiëntie verbetering, niet aangevraagd worden omdat ze toch niet betaald worden. Met een aanvraag voor een verbreding, geef je als professional aan dat je opzoek bent naar iets anders... dat helpt je relatie niet met je leidinggevende. Je moet dus van goede huize komen... Ik denk dat dit ook zou kunnen verklaren waarom er bij NPO nog altijd medewerkers zijn die het niet gebruikt hebben.

Ik ben zelf sinds 2005 zelfstandig en leer medewerkers bij bedrijven als 3M, Rabobank, etc en ook ondernemers in spe te denken, beslissen en handelen als een ondernemer. Daarnaast ook studenten aan de Erasmus waar ik clinical professor ben. Clinical staat voor: "toegevoegde waarde bieden middels praktische toepassing" moest het zelf ook in google op zoeken.

De laatste jaren zijn er veel geweldige tools ontwikkelt in de markt. Lean startup, business model canvas, scrum, customer development, blue ocean strategy, value proposition design, design thinking etc. Je kunt er eenvoudig in verzuipen. Gedurende de laatste vier jaar hebben wij, door ze in de praktijk in te zetten, gezocht naar de samenhang en ook steeds de laatste technieken getracht in te passen.
Inmiddels weten we hoe we onervaren ondernemers kunnen leren effectief verdienmodellen te ontwikkelen en eerste omzet te behalen als of ze al jaren expert ondernemers zijn. Oftewel, een eigenbedrijf te starten zonder de fouten te hoeven maken die wij inmiddels ervaren ondernemers allemaal wel gemaakt hebben om het te leren. Er zit een discipline in ondernemerschap. We kunnen geluk nu een handje helpen. Dit werkt inmiddels uitstekend, niet alleen binnen bestaande organisaties, maar ook voor individuen of teams die voor zichzelf willen beginnen.

5 April is er een kennismaking kans.http://bit.ly/22cYKsA

Kun je 5 April niet, dan kun je ook het boek afwachten: Ondernemer in 100 dagen. Komt in mei op de markt. http://bit.ly/1U9yYDX.

Wil je daar ook niet op wachten: kijk dan op www.ensie.nl : http://bit.ly/22cZAp2 dan lees je meer over de ontbrekende schakel tussen alle modellen en technieken...

T. Blekman

Geen beroep maar een carriere!

B. Muijsenberg

Terecht wordt gewezen op het belang van de leidinggevende als belangrijke schakel in het vergroten van de professionele flexibiliteit van werkenden. Hoe creëer je bij hen enerzijds een sense of urgency en anderzijds de vaardigheid om het juiste gesprek te voeren? Naar onze mening ligt het antwoord daarop door de gewenste mate van wendbaarheid van de organisatie op een logische wijze te verbinden met de professionele flexibiliteit van de medewerkers. Door professionele flexibiliteit te koppelen aan de noodzakelijke innovatie en vereiste slagvaardigheid en flexibiliteit van de organisatie ontstaat voor de leidinggevende ook een veel begrijpelijkere noodzaak om het te ontwikkelen. Het heeft immers direct invloed op de resultaten.

W. Houtzager

Om echt zelf de regie te blijven voeren over je loopbaan kun je het beste de Reis van de Held afleggen. De held die de moed vindt om te doen wat hij echt wil doen en daar trouw aan blijft. Geen gemakkelijke weg en je zult jezelf op een diepere laag moeten kennen. Maar een zeer bevredigende weg.
Zie www.loopbaanheld.com

Ja, goed artikel. Jammer dat de titel een beetje oubollig is en lezers niet aanmoedigt (dat weten we nu wel)...

T. Luken

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.